Gratis VPN

Hur du väljer om en gratis VPN är rätt för dig?

Med den ökande betydelsen av säkerhet online har VPN-tjänster blivit alltmer populära som ett sätt att skydda vår integritet online. Men när du står inför valet mellan att använda en betald VPN-tjänst eller att förlita dig på en gratis VPN, kan det vara svårt att veta vilket alternativ som är det bästa för dig.

Vilken typ av VPN som är bäst för dig beror främst på vad du vill använda din VPN till. I denna artikel kommer vi att titta närmare på för och nackdelar med alternativen inom populära anvädningsområden för att hjälpa dig att fatta ett välinformerat beslut.

VPN för att surfa på internet

Ett populärt användningsområde för VPN-tjänster är att skydda din online integritet när du surfar på publika Wi-Fi-nätverk, som på flygplatser eller bibliotek. Att ansluta till ett publikt Wi-Fi utan en VPN kan innebära att dina privata uppgifter, t.ex. lösenord och bankinformation, blir lättillgängliga för hackare eller andra obehöriga som övervakar nätverket. Detta kan leda till identitetsstöld, bedrägerier eller andra obehagliga konsekvenser.

Eftersom att en VPN kryperar all din internettrafik och gör den helt oläsbar kan inte heller din interntleveratör (ISP) övervaka dina onlineaktiviteter eller se din webbhistorik.

Sett till enbart det användningsområdet kan en bra och pålitlig gratistjänst vara fullt tillräcklig. Med det sagt finns det nackdelar med att välja en gratis VPN även för att bara surfa på internet. Eftersom att många gratisleverantörer saknar viktiga säkerhetsfunktioner som kill-switch och DNS-läckageskydd kan de inge en falsk trygghet.

Utan en kill-switch kan din verkliga IP-adress och internetaktiviteter läcka ut vid eventuella anslutningsproblem. En annan nackdel är att gratistjänster oftast har en gräns för hur mycket data du kan använda, vanligtvis runt 10 GB per månad. Om du planerar att använda din VPN mycket kan det vara värt att välja en betald VPN.

Betaltjänster erbjuder vanligtvis även extra funktioner som gör din surfupplevelse trevligare, såsom annonsblockerare som gör att du slipper irriterande popup-fönster och oönskad reklam.

VPN för streaming

Många svenskar använder en VPN för att låsa upp geo-begränsat innehåll och titta på exempelvis amerikanska Netflix eller för att titta på svensk TV när de är utomlands. Streamingtjänster har dessa geografiska begränsningar eftersom de vanligtvis inte köper rättigheterna för en film eller serie i alla länder.

Medan både gratis och betalda VPN-tjänster tekniskt sett ändrar din virtuella plats, är det inte alltid så enkelt låsa upp geografiskt begränsat innehåll på populära streamingtjänster. Detta på grund av att dessa tjänster ibland anstränger sig för att blockera anlsutningar med VPN-tjänster.

En betald VPN är i regel avsevärt mycket bättre på att ta sig runt deras blockeringar, medan gratistjänsternas serverar ofta identifieras och blockeras av streamingtjänsterna.

En annan viktig aspekt om du vill abvända en VPN för att få tillgång till geo-begränsat innehåll är tjänstens servernätvärk och att den erbjuder serverar i länderna du vill streama ifrån. Gratis tjänster erbjuder i regel få platser att välja mellan men beroende på vilket innehåll du vill komma åt behöver detta inte vara ett problem. Betalda VPN tjänster erbjuder och andra sidan i regel omfattande servernätverk med serverar placerade i olika länder runt om i världen.

En annan viktig faktor att beakta är att gratis tjänster oftast har en begränsad mängd data som du kan använda, vanligtvis runt 10 GB per månad, vilket inte räcker särskilt långt om du vill streama filmer och serier i hög kvalitet. Av dessa anledningar är en gratis VPN nog inte bäst för dig som vill använda din VPN för streaming, då är en betal-VPN att föredra.

Funktionalitet

Betal-VPN

Betal-VPN-tjänster erbjuder i regel en bredare uppsättning av funktioner, bättre prestanda och mer omfattande servernätverk. De erbjuder oftast viktiga säkerhetsfunktioner så som Kill-Switch, och DNS-läckagesskydd som förhindrar din internettrafik från att läcka ut om VPN-anslutningen av någon anledning skulle avbrytas.

En betald tjänst erbjuder vanligtvis även andra användbara funktioner som dedikerade IP-adresser, annonsblockerare samt obegränsad bandbredd och surfmängd.

Gratis-VPN

Gratis-VPN-tjänster erbjuder vanligtvis de mest grundläggande VPN-funktionera som att maskera din IP-adress och kryptera din internetanslutning.

Dock saknar Gratis-VPN-tjänster oftast viktiga säkerhetsfunktioner så som kill-switch och DNS-läckageskydd. Detta gör att att din riktiga IP-adress och din internetaktivitet riskerar att läcka ut om VPN-anslutningen skulle avbrytas av någon anledning.

En annan aspekt att beakta är att gratis tjänster ofta har en begränsad bandbredd och surfmängd.

Prestanda och hastighet

Betal-VPN

Betal-VPN-tjänster erbjuder vanligtvis ett betydligt mer omfattande servernätverk, samt en mer genomtänkt server-infrastruktur som gör att dom kan leverera snabba och pålitliga anslutningar. Dem erbjuder ofta dedikerade servrar för olika ändamål så som streaming och torrenting som är optimerade för att ge bästa möjliga prestanda.

Gratis-VPN

En gratis-VPN har oftast mer begränsade resurser vilket gör att dem sällan investerar i en lika omfattande och optimerad server-infrastruktur som betalalternativen. Detta resulterar ofta i att deras serverar blir överbelastade och att användare kan uppleva ojäm prestanda och långsammare hastigheter.

Integritet och säkerhet

Betal-VPN

En betal-VPN erbjuder i regel hög integritet och en strikt och tydlig no-log-policy, som innebär att de inte sparar någon information kring din användning av tjänsten. De använder oftast branchstandardiserade AES-256-bitars kryptering tillsammans med säkra VPN-protokoll exempelvis OpenVPN och WireGuard.

Gratis-VPN

Medans många gratis VPN-tjänster erbjuder en no-log-policy och säker kryptering, kan vissa samla in data för att sälja till annonsörer.

Streaming

Betal-VPN

Betalda VPN-tjänster erbjuder ofta dedikerade servrar för streaming som är optimerade för att ge hög prestanda så att du kan streama i högsta kvalitet utan irriterande lagg. Dem har vanligtvis ett globalt servernätverk vilket ger stora möjligheter att komma åt geo-begränsat innehåll från populära streamingtjänster som Netflix, HBO, och Cmore.

Dessa tjänster försöker ibland att blockera anslutning med VPN-tjänster för att förhindra att innehåll visas i länder där streamingtjänsten inte har köpt rättigheterna för det. En betal VPN är avsevärt mycket bättre på att ta sig runt dessa blockeringar.

Gratis-VPN

Många gratis VPN-tjänster kan ha svårt att låsa upp geografiskt begränsat innehåll på populära streamingplattformar, eftersom att deras servrar kan vara identifierade och blockerade av streamingtjänsterna.

På grund av färre serveralternativ och begränsad serverinfrastruktur levererar dem ofta ojämn prestanda och långsammare laddningstider, detta gör att det kan vara svårt att streama i 4K och UHD kvalitet utan lagg.

Kundsupport

Betal-VPN

Betal-VPN-tjänster erbjuder dedikerad kundsupport, inklusive livechatt, e-postsupport och ibland även telefonsupport. Du kan få hjälp med frågor eller tekniska problem och förvänta dig snabbare och mer omfattande support från deras team.

Gratis-VPN

Gratis-VPN-tjänster erbjuder vanligtvis begränsad eller ingen kundsupport för sina användare. Om du stöter på problem kan det vara svårt att få snabb hjälp.

Servernätverk

Betal-VPN

Betal-VPN-tjänster erbjuder ett större nätverk av servrar som är strategiskt placerade runt om i världen. Detta gör det möjligt för dig att välja mellan olika serverplatser och geografiska regioner, vilket ger dig bättre flexibilitet, prestanda och större möjlighet att komma åt geo-begränsat innehåll.

Gratis-VPN

Gratis-VPN-tjänster har oftast ett begränsat antal servrar och serverplatser. Detta kan leda till överbelastade servrar och sämre prestanda för användare.

Vanliga frågor om gratis VPN

Vilken VPN-tjänst ska jag välja, gratis eller betald?

Är gratis VPN-tjänster säkra att använda?

Hur får man en 100% helt gratis vpn?

Hur tjänar en gratis-vpn pengar?

Kan jag använda en gratis vpn för streaming?